Voor het vervoeren van een fiets, dakkoffer, snowboard of ski’s op het dak van de auto heb je dakdragers nodig. Maar hoe weet je welke dakdragers past bij jouw auto?


Wat voor type dak heeft jouw auto?

Het is belangrijk om te weten wat voor type dak jouw auto heeft om de dakdragerzoeker op onze website precies in te vullen. Hieronder worden de vier verschillende typen daken en de bijhorende kenmerken beschreven. 

 1. Dak met open of opstaande dakrailing
  Auto’s met een open of openstaande dakrailing kenmerken zich door een dak waarop een railing bevestigd is die op een paar punten verbonden zijn aan het dak van de auto. Er bevindt zich een open ruimte tussen het dak van de auto en de railing. Hierdoor kan de dakdrager gemakkelijk om de railing heen geklemd worden.
 1. Dak met gesloten of geïntegreerde dakrailing
  Auto’s met een gesloten of geïntegreerde dakrailing kenmerken zich door een dak waarop een railing bevestigd is over de volledige lengte van het dak van de auto. Er is geen open ruimte tussen het dak van de auto en de railing.
 1. Dak met vaste bevestigingspunten
  Auto’s met vaste bevestigingspunten (fixpoints) kenmerken zich door een dak met meerdere fixpoints waaraan dakdragers bevestigd kunnen worden. Deze fixpoints vallen minder op, omdat ze vaak zijn verborgen met schuifjes of klepjes.
 1. Normaal dak
  Auto’s die niet beschikken over bovenstaande opties, hebben een normale dakconstructie. Door een klemsysteem aan de dakrand van de auto, worden de dakdragers bevestigd.


Soorten dakdragers

Areodynamische dakdragers zijn geruisloze, druppelvormige, brandstof besparende, dakdragers. Deze dakdragers zijn geschikt als de dakdragers altijd op het dak van de auto liggen of als de dakdragers regelmatig gebruikt worden.

Vierkante dakdragers zijn goedkopere dakdragers dan de Areodynamische dakdragers, maar verbruiken meer brandstof en maken meer geluid. Deze dakdragers zijn geschikt als de dakdragers een enkele keer of soms gebruikt worden.


Waar bestaat een dakdragerset uit?

Beschikt jouw auto niet over een dakrailing? Dan is het handig om een dakdragersset aan te schaffen. Deze set bestaat uit een stangenset, voetenset en kitset:

 • Stangenset, dit zijn de dakdragers. De voetenset en de (eventuele) kitset zijn nodig om de dakdragers aan de dakrailing te bevestigen.
 • Voetenset, hiermee worden de dakdragers aan de dakrailing bevestigt. Dit geldt ook voor de (eventuele) kitset.
 • Kitset, hiermee worden de dakdragers aan de auto bevestigt als de auto geen dakrailing heeft.

Het is belangrijk rekening te houden met de geschiktheid van de stangenset, voetenset en kitset voor jouw type auto. Niet elke stangenset, voetenset en kitset zijn geschikt voor elke type auto. Gebruik daarom onze dakdragerzoeker. Onze dakdragerzoeker laat de geschikte onderdelen zien voor jouw type auto.

Ga naar de dakdragerzoeker

Plaats een reactie