Dit jaar zijn fietsvakanties in eigen land en buitenland populairder dan ooit. We trekken er met de fiets massaal op uit. Het vrijheidsgevoel past uitstekend in deze coronaperiode. Om gemakkelijk je elektrische fiets, stadsfiets, racefiets of mountainbike mee te nemen met de auto, is een goede fietsendrager belangrijk. Maar hoe weet je welke fietsendrager past bij jouw fietsen en auto? In deze blog is te lezen waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een fietsendrager.

 

Welke soort fietsendrager past bij mij?
Er zijn drie manieren om een fietsendrager aan je auto te bevestigen: een fietsendrager achter op de trekhaak (trekhaakdragers), een fietsendrager achter op de auto (achterklepdragers) en een fietsendrager op het dak van de auto (dakdragers).

Trekhaakdragers

Trekhaakdragers kun je makkelijk monteren en weer demonteren. Bij het kiezen van een trekhaakdrager, is de maximale kogeldruk van de trekhaak belangrijk. Dit is het maximale gewicht dat een trekhaak verticaal kan dragen. Ook is de draagcapaciteit van de fietsendrager essentieel, omdat verschillende soorten fietsen in gewicht kunnen verschillen. Een voordeel van trekhaakdragers is de hogere draagcapaciteit. Dit maakt trekhaakdragers buitengewoon geschikt voor elektrische fietsen.
Bekijk al onze trekhaak fietsendragers

Dakdragers
Dakdragers worden aangeraden als je lichtgewichtfietsen, zoals racefietsen en mountainbikes wilt vervoeren. Bij het kiezen van een dakdrager, is de maximale daklast van de auto belangrijk. Voor het monteren van een dakdrager heb je een dakrails nodig. De dakrails bestaat uit twee dwarsbalken waar je de dakdrager zelf weer op kunt monteren. Een voordeel van dakdragers is dat je geen witte kentekenplaat of lichtbalk nodig hebt. Ook zullen je fietsen nooit te veel uitsteken.
Bekijk al onze fietsendragers voor op het dak

Achterklepdragers
Achterklepdragers zijn perfect als je geen trekhaak hebt. Net als dakdragers, worden achterklepdragers aangeraden als je lichtgewichtfietsen wilt vervoeren. Achterklepdragers zijn daarom niet geschikt voor elektrische fietsen. Bij het kiezen van een achterklepdrager, is het belangrijk rekening te houden met het aanschaffen van een eventuele lichtbalk en witte kentekenplaat. De verlichting en kentekenplaat kunnen, afhankelijk van je auto, niet meer goed zichtbaar zijn. Een voordeel van achterklepdragers is dat je het makkelijk en snel klein kunt inklappen.
Bekijk al onze fietsendragers voor op de achterklep

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager?
Bij het kiezen van een fietsendrager is het ook raadzaam te bedenken hoeveel fietsen je wilt vervoeren. Hierbij is het van belang rekening te houden met de toekomst. Bij het kiezen van een fietsendrager kan dit invloed hebben op de vereiste draagcapaciteit van de fietsendrager en de kogeldruk van de trekhaak.

Bovendien is het cruciaal te kijken naar de draagcapaciteit van de fietsendrager. Zo heb je voor het vervoeren elektrische fietsen hogere draagcapaciteit nodig dan voor het vervoeren van mountainbikes. Controleer daarom altijd of je gekozen fietsendrager geschikt is voor het gewicht van jouw fietsen.

Plaats een reactie