Dit is een vraag die vaak gesteld wordt en dan krijg je vaak te horen dat dit geldt in alle wintersportlanden tijdens winterse rijomstandigheden. Maar voor welke landen geldt dit precies en hoe werkt het? Wij geven jou graag de beste informatie om zorgeloos op reis te gaan.

In alle landen kom je vaak dit bord tegen:

Sneeuwkettingen verplicht?

 

Na dit bord ben je verplicht om op sneeuwkettingen te rijden.

Vaak zie je dit bord staan in een bepaald gebied of bij een heuvel zodat mits er natuurlijk sneeuw ligt je gewaarschuwd wordt om je sneeuwkettingen om te doen. Ook met winterbanden ben je alsnog verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken.

Nederland
In Nederland zijn geen sneeuwkettingen en winterbanden verplicht, deze zijn zelfs verboden te gebruiken. Ook al ligt er een dik pak sneeuw ze mogen niet gebruikt worden.

België
Voor België gelden dezelfde regels als voor Nederland.

Duitsland
In Duitsland moet je opletten want hier zijn zowel winterbanden verplicht als sneeuwkettingen en je zal niet de eerste Nederlander zijn die per ongeluk even over de grens rijd vanuit Nederland en een bekeuring krijgt.

Oostenrijk
Ook in Oostenrijk geldt dat het verplicht is om op winterbanden te rijden maar dan in de periode van 1 november tot en met 15 april. Ook sneeuwkettingen zijn verplicht als de situatie daarom vraagt of door het aangegeven bord. Je kan bij een controle gecheckt worden of je wel sneeuwkettingen bij je hebt. Dus ook al is er op dat moment geen sneeuw, toch ben je verplicht om ze in de auto voor je eigen veiligheid bij je te hebben.

Frankrijk
Ook in het vaak zonnige Frankrijk moet je in de winter je winterbanden onder de auto hebben als het winterseizoen begint. Sneeuwkettingen zijn ook verplicht op de aangegeven plekken en bepaalde gebieden en wanneer de situatie onveilig wordt. Een rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen erop geeft aan dat je een zone binnenrijdt waar je in de winterperiode sneeuwkettingen in de kofferbak van de auto moet hebben of op winterbanden moet rijden.
Ook het bekende ronde bord zoals hier bovenaan aangegeven is kom je tegen. Als je op winterbanden rijdt, ben je bij dit bord alleen verplicht sneeuwkettingen te monteren als op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) wordt weergegeven.

Italië
Ga je naar Italië op wintersportvakantie dan is het verplicht om winterbanden onder de auto te hebben. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht in de Aostavallei en in provincie Milaan in de specifieke periodes wanneer alles weer mooi wit wordt. In de gebieden waar het wel verplicht is staat het aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen in de auto verplicht)

Kroatië
In Kroatië is het verplicht om op winterbanden te rijden en in het hele land ook verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Zodra er minimaal 5 centimeter sneeuw valt op de weg dan is het verplicht om de sneeuwkettingen om de banden te monteren. Ook een handig weetje; je bent ook verplicht om in het winterseizoen een schep in de auto mee te nemen.

Tsjechië
Ook in Tsjechië moet je de sneeuwkettingen niet vergeten want ook in dit land zijn ze verplicht. Winterbanden zijn ook verplicht van 1 november t/m 31 maart als de weg is bedekt met sneeuw of ijs en als de temperatuur lager is dan 4°C . Deze periode kan worden vervroegd en/of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen

Slowakije
In dit land zijn sneeuwkettingen ook verplicht en dien je op winterbanden te rijden in de periode van 15 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden.

Slovenië
Zowel winterbanden als het bij je hebben van sneeuwkettingen is ook in Slovenië verplicht.
De maximumsnelheid bij het rijden met sneeuwkettingen bedraagt hier 50 km/h.
Als je tijdens winterse omstandigheden op zomerbanden zonder sneeuwkettingen rijdt en je raakt betrokken bij een ongeluk, bestaat de kans dat je aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeluk.

Luxemburg
In Luxemburg is het verplicht om in de winterperiode op winterbanden te rijden maar er is geen verplichting op sneeuwkettingen. Wel wordt het toegestaan als de situatie erom vraagt. Dus voor je eigen veiligheid en veiligheid voor anderen adviseren wij deze dan gewoon in de auto mee te nemen.

Zwitserland
Je zou het niet zeggen maar in Zwitserland zijn ze nog heel soepel met de regels, hier heb je geen verplichting voor winterbanden maar het wordt wel aangeraden. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij de aangegeven zones of als de situatie erom vraagt. Soms is het blauwe bord sneeuwkettingen verplicht voorzien van een onderbord met de tekst 4 x 4 ausgenommen dat aangeeft dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto's met vierwielaandrijving.

Denemarken
In Denemarken is het niet verplicht om op winterbanden te rijden maar wordt wel geadviseerd. Ook sneeuwkettingen zijn niet verplicht maar mogen wel gebruikt worden als de situatie daarom vraagt en er genoeg sneeuw op het wegdek ligt.

Finland
In Finland zijn sneeuwkettingen niet verplicht maar wel toegestaan. Winterbanden zijn wel verplicht om op te rijden in het winterseizoen.

Noorwegen
In dit land zijn de winterbanden weer niet verplicht maar wordt wel aangeraden. Sneeuwkettingen zijn wel verplicht om in de winter zeker bij je te hebben.

Zweden
In zweden zijn winterbanden verplicht en sneeuwkettingen toegestaan mits je het wegdek niet beschadigt. Sneeuwkettingen zijn in Zweden niet te huur alleen te koop.

Extra informatie:
Het gebruik van sneeuwkettingen is in elk land is hetzelfde, je gebruikt ze alleen om op de sneeuw te rijden dus niet op het kale asfalt want dan beschadig je de weg. Je mag maximaal 40 tot 50 km/u rijden en let op in tunnels heb je dus geen sneeuwkettingen nodig omdat daar nooit sneeuw ligt.


Plaats een reactie